Aareknuder

0

Åreknuder er generelt synlige, snoede og udvidede vener på benene lige under huden på ca. 3-4 mm i diameter. Forandringerne kan være en sygdom i sig selv og benævnes dermed som primær åreknudesygdom. Sekundære åreknuder er derimod imidlertid et symptom efter en blodprop i det dybe venesystem eller efter sjældne medfødte venesygdomme, enten pga. manglende udvikling af klapper eller manglende dybe vener. Primære åreknuder er mindst 50 gange hyppigere end sekundære åreknuder. Det er dermed meget vigtigt at kende forskel på de to lidelser, idet sekundære åreknuder ikke skal/må fjernes.

Venernes funktion er at lede blodet tilbage til hjertet. Dette sker ved, at venepumpen sender blodet i opadgående retning, idet læggens og fodens muskler aktiveres, når man går. Men når man ikke bruger disse muskler, forhindrer venernes klapper blodet i at løbe baglæns og ned i benet igen. Hvis disse klapper dog ikke fungerer, stiger trykket dermed i venerne, som der derefter udvides og kan omdannes til åreknuder.

Primære åreknuder er hovedsageligt arveligt betingede. Årsagen kendes ikke med sikkerhed, men klapperne går til grunde (degenererer).

Sekundære åreknuder ses oftest efter tilstande med blodprop i benet, der tit udvikler åreknuder efter nogle år. Det skyldes, at veneklapperne i de dybe årer er ødelagt, efter at blodproppen er blevet opløst, eller hvis den dybe vene forbliver lukket, hvis blodproppen ikke opløses. I begge tilfælde stiger blodtrykket i venerne i benet. Det forhindrer derved den bedst mulige udveksling af nærings- og affaldsstoffer i blodkarrene, hvilket bl.a. nedsætter mulighederne for den normale sårheling. På grund af tyngdekraften er det huden omkring anklerne, som er mest udsat for sårdannelse.

De fleste mennesker har ingen gener ved åreknuder. Men mange vil dog synes, at de er kosmetisk frastødende og vil af den grund søge behandling. De milde symptomer er tyngde- og/eller træthedsfornemmelse i benene. Denne fornemmelse vil typisk opstå, efter at man har stået op i længere tid. Uro, kramper og kløefornemmelse i læggene om aftenen og natten er også hyppige gener. Åreknuderne kan dog være ømme og benet kan også hæve ud på dagen. Hos nogle udvikles efter nogle år lidt misfarvning i ankelområdet. Nogle mennesker med åreknuder udvikler en blodprop i åreknuden, hvorved denne bliver meget øm og huden henover hævet og rød, hvilket kaldes overfladisk årebetændelse. Det er generelt en ufarlig tilstand, som kun virker generende i kort tid.

Hos Varix specialiseres der i, at kunne behandle alle former for åreknuder. Hvad enten man får fjernet åreknuderne med operation, skum, eller med moderne indvendig radiofrekvens eller 3. generations laser (kræver sundhedsforsikring eller egenbetaling) fjernes åreknuderne i lokalbedøvelse som anlægges præcist ved hjælp af ultralyd. Herved bliver behandlingen smertefri. Med ultralydsundersøgelse kan man vælge præcis den behandlingsstrategi som er bedst for samt ønskes af den enkelte person. Hos Varix er der mulighed for at vælge mellem forskellige metoder, til fjernelse af åreknuder:

Laser bare fiber hvilket er en meget effektiv og skånsom laser behandling med dokumenteret effektivitet og sikkerhed. Den syge blodåre fjernes med varme gennem laser fiberen der føres ind i venen gennem en kanyle. Erstatter traditionel lyskeoperation og stripping (udtrækning af venen).  Foretages på klinikken i Næstved

Laser Radial 1470 som er den ultimative laser behandling med dokumenteret effektivitet og sikkerhed. Minimale gener bagefter som gør det muligt at genoptage normale aktiviteter samme dag. Foretages i Næstved og København.

Radiofrekvens ClosureFast® der er en meget skånsom og effektiv behandling med dokumenteret effektivitet og sikkerhed. Som ved laser Radial kan normale aktiviteter genoptages samme dag.

Share.

About Author